Lagning

Visste du att karies är den vanligaste infektionssjukdomen?

Karies är en infektionssjukdom orsakad av bakterier som lever på tandytan och orsakar en lokal upplösning av vävnaden – ”hål i tanden”.

När du behöver laga ett hål tar tandläkaren bort den skadade delen av tanden och fyller igen med ett fyllningsmaterial. Behandlingen blir klar på en gång. Naturligtvis erbjuds du som patient bedövning så att lagningen blir smärtfri. En nylagad tand kan ibland vara känslig en period efteråt. Detta går oftast över inom ett par veckor.

Beroende på hur stor skadan är kan man välja olika material för ersättning.

Keramiska ersättningar

Keramiska ersättningar kan användas för att laga delar av eller hela tänder i form av inlägg, kronor eller broar. Ibland är tanden så skadad att en keramisk ersättning är enda möjligheten till uppbyggnad. En keramisk ersättning kan skydda sköra tänder från sprickor och frakturer. Ibland är det så lite kvar av tanden att man inte kan ersätta den direkt med en krona. Då kan vi förlänga tandens rot med ett stift eller pelare som kronan fästs på.

Jämfört med omfattande plastlagningar har keramik bättre passform och hållbarhet. Behandlingen består av flera moment, tar längre tid och kostnaden blir därför högre.

Lagning solna tandvård

lagning solna tandläkare